Sporbare materialer
Bomull
Bomull er et naturfiber hentet fra bomullsplanten, og er et populært valg i baseplagg som undertøy og t-skjorter på grunn av sin mykhet og pusteevne.
Tradisjonell bomullsproduksjon innebærer ofte høyt vannforbruk og bruk av syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Ifølge Textile Exchange kan økologisk bomull redusere klimagassutslipp med opptil 46 % sammenlignet med konvensjonell bomull, samtidig som den bruker opptil 91 % mindre vann til vanning i dyrkingsfasen. Økologisk dyrking støtter også biologisk mangfold ved å unngå kjemikalier som skader økosystemer og bidrar til bedre jordhelse.
INNTIL bruker økologisk bomull som er sertifisert av GOTS (Global Organic Textile Standard). Sertifiseringen garanterer at bomullen dyrkes uten genmodifiserte frø og syntetiske kjemikalier, og setter i tillegg strenge krav til hele verdikjeden, inkludert bruk av trygge fargestoffer og forsvarlige arbeidsforhold for de som jobber med bomullen. Produkter må inneholde minimum 70 % økologisk bomull for å kvalifisere til GOTS-sertifiseringen. Bruk av konvensjonell bomull er ikke tillatt i blandingen, og det stilles spesifikke krav til hvilke materialer som kan utgjøre den resterende prosentandelen i et ferdig produkt. Dette er grunnen til at enkelte av bomullssokkene våre per idag ikke bærer GOTS-logoen - prosenten av resirkulert polyamid er for høy.
Ved å velge økologisk bomull ønsker vi å bidra til en mer ansvarlig tekstilindustri. Vi forstår at økologisk bomull ikke løser alle miljøutfordringene, men det er et viktig skritt mot å redusere belastningen på mennesker og natur i tekstilproduksjonen.
INNTILs GOTS-sertifiserte produkter og kontroll av fullstendig verdikjede valideres av IDFL.
INNTILs lisensnr hos GOTS er 021840.
Ull
Ull er et naturlig fiber med temperaturregulerende egenskaper som gjør det til et funksjonelt valg for baseplagg. Det holder deg varm når det er kaldt, og slipper ut overskuddsvarme i varmt vær. En annen fordel er at ull isolerer varme selv når det er fuktig, noe som gjør det praktisk for både hverdagsbruk og aktivitet. På grunn av ullens naturlige motstand mot lukt, kan plagg i ull ofte brukes flere ganger mellom vask, noe som kan redusere vann- og energiforbruket.
Produksjon av ull har en betydelig miljøpåvirkning. Ifølge Textile Exchange står produksjonen av 1 kg rå ull for omtrent 9–10 kg CO₂-ekvivalenter, hovedsakelig på grunn av metanutslipp fra sauer (kilde: Textile Exchange). Metan er en klimagass som er opptil 25 ganger mer potent enn CO₂ over en periode på 100 år (kilde: IPCC). Derfor er ansvarlig forvaltning av sauehold avgjørende for å redusere belastningen på miljøet.
Dyrevelferd og sertifisering
Hos INNTIL bruker vi kun ull som er sertifisert av Responsible Wool Standard (RWS). RWS krever bærekraftig beitestyring for å redusere overbeiting og beskytte lokalt biologisk mangfold, samtidig som den legger til rette for regenerering av jordsmonn (kilde: RWS). Selv om disse tiltakene bidrar til å redusere miljøpåvirkningen, erkjenner vi at ullproduksjon fortsatt innebærer klimagassutslipp.
RWS sikrer at ullen kommer fra gårder som følger strenge krav til dyrevelferd. Dette inkluderer et forbud mot mulesing, samt krav om at dyrene får tilstrekkelig mat, vann og medisinsk behandling. Sertifiseringen inkluderer også uavhengige tredjepartsinspeksjoner for å sikre at standardene overholdes (kilde: RWS).
Ull blandet med oljebasert materiale
Ren ull er mindre slitesterk i enkelte produkter, som tynne sokker. Derfor kombinerer vi ull med syntetiske materialer som polyamid og elastan for å forlenge levetiden til produktene våre. Dette reduserer behovet for hyppig utskiftning, noe som er et viktig tiltak for å redusere overforbruk.
INNTILs RWS-sertifiserte produkter og kontroll av fullstendig verdikjede valideres av IDFL.
INNTILs Texitle Exchange ID er TE-00121225.
Oljebaserte materialer
Mange er kanskje ikke klar over at materialer som polyester, nylon og polyamid faktisk er plast. I dag er rundt 62 % av alle tekstiler i verden laget av syntetiske materialer som polyester, polyamid, og elastan (kilde: Textile Exchange). Disse materialene er populære i tekstilindustrien på grunn av sin slitestyrke, elastisitet og lave produksjonskostnad. Samtidig fremstilles de av fossile ressurser, og produksjonen bidrar til betydelige klimagassutslipp og høyt energiforbruk. Ifølge Textile Exchange kan produksjonen av jomfruelig polyester forårsake opptil 9,5 kg CO₂-ekvivalenter per kilo materiale (kilde: Textile Exchange).
Hos INNTIL bruker vi først og fremst resirkulerte polyester- og polyamidfibre, sertifisert av GRS (Global recycled standard), i våre produkter. Resirkulerte materialer blir laget av avfall og tekstilrester, og kan bidra til å redusere behovet for nye fossilbaserte ressurser. Ifølge Textile Exchange kan bruken av resirkulert polyester redusere klimagassutslippene med opptil 70 % og energiforbruket med opptil 45 % sammenlignet med produksjon av ny polyester (kilde: Textile Exchange).
Hvorfor blander vi naturmaterialer med oljebaserte materialer?
Naturmaterialer som ull og bomull har flere gode egenskaper i bruk, men også enkelte begrensninger, spesielt hva gjelder slitestyrke. Oljebaserte materialer som polyester og polyamid kan bidra til økt slitestyrke og dermed forlenge produktets levetid, mens elastan sikrer god passform og elastisitet.
Utfordringer ved resirkulerte materialer
Selv om resirkulerte materialer reduserer behovet for fossilbaserte ressurser, har de sine egne utfordringer. Når avfall omdannes til tekstiler, tas de ut av sitt opprinnelige resirkuleringskretsløp, noe som kan begrense muligheten for videre resirkulering. Tekstiler som inneholder blandinger av ulike materialer, kan være vanskeligere å resirkulere på nytt.
Hos INNTIL jobber vi med å forbedre produktenes livssyklus ved å samarbeider med leverandører for å utvikle tekstiler som er enklere å resirkulere, uten å gå på kompromiss med funksjonaliteten. Vi designer produkter som skal tåle daglig bruk og vask over lang tid, noe som reduserer behovet for hyppig utskiftning.
I tillegg skal vi I løpet av 2026 gjennomføre en omfattende analyse av produktenes resirkulerbarhet, med mål om å identifisere forbedringsområder.
Mikroplast
Syntetiske fibre, både resirkulerte og jomfruelige, kan slippe mikroplast ved bruk og vask. Disse partiklene kan ende opp i vannveiene og bidra til miljøforurensning. For å redusere denne påvirkningen oppfordrer vi kundene våre til å bruke vaskeposer som Guppyfriend, som fanger opp mikroplast under vask. Dette enkle tiltaket kan redusere mikroplastutslipp betydelig.
Bruken av elastan
I alle produktene våre er det brukt elastan for å sikre god passform og elastisitet. Per i dag er elastanen vi bruker ikke resirkulert, da tilgjengeligheten av resirkulert elastan fortsatt er svært begrenset. Dette er en utfordring og vi følger nøye med på utviklingen av mer bærekraftige alternativer.
INNTILs GRS-sertifiserte produkter og kontroll av fullstendig verdikjede valideres av IDFL.
INNTILs Texitle Exchange ID er TE-00121225.